DEGUSTACIJA VIN – DV Trška gora, 3.3.2023
3.3.2023 je v prostorih srednje šole Grm potekalo ocenjevanje vin, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov Trška gora. Vina je ocenila ena 5-članska degustacijska komisija, katero vodenje mi je bilo zaupano, za kar se organizatorju tudi zahvaljujem.
Skupno smo ocenili 101 vzorec vin. Komisija je delovala enotno in strokovno.
Letnik 2022 si bomo zapomnili kot letnik, ko je v času vegetacije vinske trte in v času dozorevanja grozdja vinograde marsikje prizadela toča, predvsem pa visoke temperature in sušnato obdobje v času dozorevanja ter obilne padavine v drugi polovici septembra (predvsem v času trgatve poznih sort). Letnik, kjer so se pokazale velike težave v času fermentacije in je zelo zahteven za kletarjenje. Glede na kakovost grozdja na eni strani in glede na težave v času predelave oz. fermentacije na drugi strani lahko pričakujemo na eni strani odlična vina, na drugi pa vina s pomanjkljivostmi ali celo bolezenskim stanjem.
Degustacijo smo pričeli z vzorci cvička. V večini vzorcev se kaže povprečna kakovost z izjemo nekaterih, ki so po kakovosti pokazali nekaj več, bodisi v vonju, bodisi v okusu. V velikem številu vzorcev je zaznati grobost, ki ni značilnost cvička oz. višje kakovosti. Razočaranje je bilo pri rdečih zvrsteh, saj je bila večina vzorcev kakovostno neustreznih. Nekoliko bolj so navdušili vzorci modrih frankinj, kjer kar nekaj vzorcev že v tem času nakazujejo višjo ali celo vrhunsko kakovost. Sicer pa modra frankinja rabi čas, da se pokaže v svoji kakovosti, kar je tudi pokazala modra frankinja letnika 2019.
Ravno tako je bilo zaznati preveč pomanjkljivosti in napak pri belih vinih. Na splošno preveč groba, kot posledica grobe predelave, premočnega žveplanja in posledično reduktivna. Tudi tukaj je bilo nekaj izjem – laški rizling, chardonnay.
Zgoraj omenjene težave smo zaznali pri ocenjenih vzorcih. Komisija je izločila cca 36 % vin, in sicer zaradi napak kot so bekser in oksidacija, žal pa je bilo zaznati precej bolezenskega stanja (ki pa ni odpravljivo).
V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja. Prav tako pa čestitke organizatorju za strokovno izpeljano degustacijo.
Metlika, 10.03.2023
Andrej Bajuk