REZULTATI OCENJEVANJA feb 2018 - URADNI

Rezultati vzorcev vin, ki so bili ocenjevani 23.2.2018 so sedaj uradni.

Ob kontroli alkohola pri cvičkih je ugotovljeno pri enem vzorcu nedopustno odstopanje. Vsebnost alkohoha presega zgornjo mejo 10 vol% alk. zato je ta vzorec prekategoriziran v dolenjsko rdečkasto vino.

En vzorec dolenjskega rdečega vina pa je v dolenjsko rdečkasto prekategorizirala komisija, ker po karakterju ne ustreza dolenjskemu rdečemu vinu!.

Rezultati_ocenjevanja__URADNI__23.2.18.pdf

Andrej Bajuk, predsednik

ter člani: Jože Simončič, Brane Granda, Drago Vovk in Dušan Teropšič

 

POROČILO PREDSEDNIKA OCENJEVALNE KOMISIJE

23.02.2018 je na Sevnem potekalo ocenjevanje vin. Petčlanska degustacijska komisija, ki sem jo vodil, je ocenila 98 vzorcev vin .

V letniku 2017 marsikateremu vinogradu ni bilo prizaneseno od spomladanske pozebe in toče. V poletnih mesecih pa so suša in visoke temperature narekovale hitro dozorevanje in zgodnjo trgatev. Tako smo na KGZS – Zavodu Novo mesto že v drugi polovici avgusta opozarjali zaradi visokih sladkornih stopenj na pravočasno trgatev posameznih sort. Tudi v letniku 2017 se je pokazalo, da visoke sladkorne stopnje v času trgatve zahtevajo v predelavi veliko znanja, pozornosti in natančnosti ter pravočasnega odločanja (pretoki, žveplanja, filtracija…).

Težavnost letnika se kaže tudi v kakovosti cvička. Na eni strani zelo prijetni, bistri, sadni, sveži (»moderni«) cvički, na drugi pa preveč grobi, nekoliko temnejši (kot posledica slabše doslednosti pri predelavi in tipizaciji) ter s prisotnostjo meglice. Posebno pozornost velja nameniti modrim frankinjam, saj večina med njimi nakazuje na visoko kakovost (kar je bilo nakazano že pri ocenjevanju mladih vin).

Kakor je bilo zaznati pri cvičkih, tako je bilo tudi pri belih vinih – z več znanja in večjo poglobljenostjo pri predelavi so izstopala tudi nekatera vina dolenjskega belega ter vzorci posameznih sort – laški rizling, rumeni muškat, sauvignon, kjer je izstopala značilna aromatika, prijetna svežina, pitnost. Na drugi strani reduktivne zaznave, predvsem kot posledica prežveplanosti ali tudi začetka tvorbe bekserja.  

Izločenih je bilo približno 13 % vzorcev. Glavne napake so oksidacija, bekser, motnost ter tudi trenutno previsoko prosto žveplo. Napake, ki so bile zaznavne, so odpravljive s takojšnjim ukrepanjem. Žal je bilo zaznati tudi bolezensko stanje - cik, ki pa je posledica predvsem premajhne pozornosti v času predelave, maceracije ali/in prepoznega pretoka. V primerih oksidacije je potrebno vino primerno dožveplati na osnovi predhodne analize, pri bekserjih pa se je potrebno poslužiti obiska v enološkem laboratoriju ter morebitnega čiščenja z bakrovim sulfatom po predhodni probi na malem.

Organizatorju ocenjevanja, DV Trška gora, se zahvaljujem za povabilo in za zaupanje vodenja degustacijske komisije. Zahvalil bi se članom-degustatorjem komisije, ki so dobro in korektno opravili svoje delo, nenazadnje pa tudi ekipi, ki je skrbela za pripravo vzorcev in nemoten potek ocenjevanja. Čestitke vinarjem.

Andrej Bajuk

 

KONTAKT

Društvo vinogradnikov Trška Gora

Sevno 13

8000 Novo mesto

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.