STROKOVNA EKSKURZIJA - DEŽELA TERANA IN PRŠUTA

Društvo vinogradnikov Trška gora je v soboto,19.10.2019, organiziralo  strokovno ekskurzijo na temo              " Kulinarična pravljica na Krasu, v deželici pršuta in terana".

AA

AA1

Zbrali smo se ob 7.00 uri na parkirišču Mercator centra v Bučni vasi in z napolnjenim avtobusom krenili na pot, v pričakovanju prijetnega druženja in spoznavanja prelepih krajev naše domovine. Prva postaja je bila na Lomu, kjer smo se okrepčali s kavico, sendvičem in pijačo.

A 1postanek na lomu

A 2 postanek na lomuA 3

20191019 081611 001

Na izvozu iz avtoceste za Senožeče nas je pričakala vodička. Prisrčno se ji zahvaljujemo za zelo natančno predstavitev obiskanih krajev in odlično vodenje izleta.

vodička

Naše doživljanje Krasa smo nadaljevali v enem izmed najstarejših naselij na Krasu, Štanjelu. Naselje se je razvilo že v romanski dobi. Nizi hiš se terasasto vijejo po pobočju 364 m visokega Turna. Po ozkih uličicah smo se podali do kraške hiše s pravo komunsko »štirno«. Pod utrjenim naseljem smo se  sprehodili po Ferrarijevem vrtu, ki s svojo zgradbo posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino. Od tu smo uživali v čudovitem razgledu proti dolini Branice. Na beneškem mostičku pa smo lahko preizkusili trdnost svoje ljubezni.

i.A 4

A5

A6

A7

A8

A9

A10

A12

Sredi dneva smo se  ustavili na kraški domačij Francinovi v Avberju, kjer smo si v prijetnem okolju privoščili kraške domače dobrote (kraška jota s klobaso in domačim kruhom). Tekom malice smo imeli tudi možnost okušanja domačega terana in drugih vin v gospodarjevi vinski kleti.

AB1

auber

francinovi2

francinovi

francinovi1

AVBER

francinovi 3

AB2

AB3

Vas Pliskovica je svoje ime dobila po Pliski, drobni ptičici, beli pastirici. Po njej so pastirji, ki naj bi pred stoletji prvi naselili te kraje, svoje ovce in koze imenovali Pliska. Tako naj bi ptice in ovce dale ime vasi, ki je danes ena večjih sredi prostrane kraške planote. Vas obdajajo prostrani vinogradi, kjer domačini na trmasti kraški zemlji pridelujejo teran. Na kraške travnike v vasi se danes vračajo ovce, koze ter celo krave in konji.
Kraški človek se je skozi stoletja težko preživljal na skromni kraški zemlji. Zaradi tega so se na Krasu dobro razvile domače obrti, najbolj pa kamnoseštvo in čebelarstvo. Obiskali smo poznanega kamnoseka, ki nam je prikazal kako se obdeluje kraški kamen in nas seznanil kako so nastale kamnine in opisal način kopanja kamna v rudnikih v pretekli zgodovini.

AB4

kamnosek3

AB5

kamnosek

kamnosek1

kamnosek2

Sprehodili smo se po vasici Pliskovica in obiskali Čebelarstvo Petelin, kjer nam je gospodarica opisala način čebelarjenja. Na koncu pa smo se s poskušino medenih izdelkov navdušili nad kraškim medom.

AB6

AB11

AB7

AB8

AB9

AB12

čebelar1

AB10

Obiskali smo pršutarno Komelj v Kobjeglavi. Pršut in ostale mesnine se je na tej kraški domačiji sušilo iz roda v rod. Predniki so mesnine sušili v majhnih količinah za svojo rabo in nekaj za prodajo gospodi v Trst. Družina sedaj suši pršute v manjši pršutarni, kjer  so nam ob našem obisku razkrili zanimivosti o sušenju te svetovno znane kraške mesnine. Božanske rezine so se  lepo spajale s kraškim teranom v lepo urejenem degustacijskem prostoru.
komel
komel1

AC2

AC1

AC3AC4

Za zaključek smo se prepustili izbranim kraškim okusom, lepo urejenie kraškie domačije Osmica Mahnič v Grahovem brdu, kjer smo dobili občutek, da smo se vrnili v čas naših prednikov. Ob kraških dobrotah hišne kuharice in ob žlahtni kapljici gospodarja smo strnili vtise. Vmes smo tudi zapeli nekaj Slakovih in ljudskih pesmi ob spremljavi harmonike.

šuščo

šušč

 

več

šušč4šušč7

več1

več2

več3

več4

več5

več6

 AD9

 Na koncu še kratka pokušina vin v prelepi kleti.

AD11

AD10

šušč1

AD14

 AD13

šušč2

Okoli 21.00 ure smo se odpravili na pot proti domu, kamor smo hitro in varno prispeli, za kar se zahvaljujemo obema šoferjema Integrala. 

Foto in tekst Igor Bučar

KONTAKT

Društvo vinogradnikov Trška Gora

Sevno 13

8000 Novo mesto

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.