REZULTATI OCENJEVANJA feb 2015 - URADNI

SPOŠTOVANI VINOGRADNIKI

 

V priponki si lahko pogledate rezultate ocenjevanja vin, ki je bilo opravljeno 27. 2.2015.

Rezultati so uradni, ker je za cvičke, ki imajo oceno nad 15.87 že izdelana analiza na akohol!

 

REZULTATIOCENJEVANJA_URADNI_27.2.2015.pdf

 

Dodatno obvestilo

Preostanek dobrih vzorcev vin smo stočili skupaj za društveni cviček. Rabili ga bomo za Pohod po Slakovi poti in za naše družabno  srečanje. Ker pa je tega vina samo 40 litrov vas prosimo, da prispevate še vsak po nekaj litrov dobrega cvička. Vino lahko predate članom upravnega odbora...čimprej, da ga bomo skupaj skletarili do prve prireditve!

Komentar ocenjevanja predsednika komisije, Jožeta Simončiča

 

Degustacija TRŠKA GORA

Letnik 2014 je bil za vinogradnika in vinarja izjemen izziv. Malo sonca, veliko padavin, veliko bolezni, malo sladkorja, veliko kislin, skratka pogoji, v katerih pridejo do izraza pravi mojstri in garači.  

Degustacija vin DV Trška gora je pokazala, da je kar veliko takih na vašem območju.

V šibkejših letnikih moramo biti še posebno srečni, da imamo cviček, ki je lahko, pitko sveže sadno vino in lahko rečem, da smo pokušali letos bolj tipične cvičke kot v bogatem letniku 2011. Med cvički so bile velike razlike v zmanjševanju kislosti. Kdor je za več gramov kemično razkisal vino, je izgubil svežino v barvi, vonju in okusu. Tak cviček ne more dobiti kakovostno oceno, kvaliteta le tega pa bo še bolj vprašljiva v poletnem in jesenskem času.

Med vašimi cvički je bilo veliko zelo lepih, za katerimi se čuti mojstrska roka kletarja.

Je pa bilo tudi nekaj netipičnih, saj so nekateri dali v cviček ves sortni izbor vinograda , torej tudi sorte, ki ne sodijo v cviček. Kot vsako leto, so se pojavljale tudi oksidacije in bekserji, na srečo pa ne veliko bolezni, ki se jih ne da popraviti.

Od ostalih rdečih vin je bilo največ vzorcev modre frankinje, ki pa letos ne dosega take polnosti in harmonije kot v preteklih letih, je pa všečna sadna in zanimiva, vendar neprimerna za staranje.    

Pri belih vinih smo bili navdušeni nad svežino sadnostjo vin, manj pa je bilo telesa in sortnosti. Pri nekaterih vzorcih je motila previsoka vsebnost prostega SO2, ki je blokirala sortno aromo.

Na koncu smo za poslastico ocenili še dva krasna predikatna vina starejših letnikov, ki sta le potrdila dejstvo, da je vino naravni pridelek in ne industrijski izdelek, ki je še kako odvisno od vremenskih razmer.

Čestitke vinogradnikom in kletarjem pa tudi organizatorjem brezhibne degustacije.

                                                                             Jože Simončič

 

KONTAKT

Društvo vinogradnikov Trška Gora

Sevno 13

8000 Novo mesto

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.