REZULTATI OCENJEVANJA VIN - november 2017

V petek, 24.11.2017 je strokovna komisija ocenila mlada vina letnika 2017, ki ste jih prinesli v ocenjevanje

Poročilo predsednika komisije

Glede na to, da so to še mlada vina,  komisija predlaga, da resno upoštevate pripombe vpisane pod rubriko NAPAKE in po potrebi čimprej ukrepajte!

24.11.2017 je na Sevnem potekalo ocenjevanje mladih vin. Degustacijska komisija, ki sem jo vodil, je ocenila 80 vzorcev vin .

Tudi v letniku 2017 marsikateremu vinogradu ni bilo prizaneseno od spomladanske pozebe in toče. V poletnih mesecih pa so suša in visoke temperature narekovale hitro dozorevanje in zgodnjo trgatev. Tako smo na KGZS – Zavodu Novo mesto že v drugi polovici avgusta opozarjali zaradi visokih sladkornih stopenj na pravočasno trgatev sort, ki so namenjene pridelavi vin PTP (belokranjec in metliška črnina). V času fermentacije se je ponovno pokazalo, da letnik, ki ponudi visoke sladkorne stopnje zahteva veliko pozornosti, truda in znanja v času predelave.

Rdeča vina so se pokazala v lepi obarvanosti- zelo prijetne žametne črnine in modre frankinje, med katerimi marsikatera nakazuje na visoko kakovost ob ustreznem kletarjenju. Na splošno kažejo cvički na nekoliko višjo obarvanost, kot posledica dozorelosti antocianov tako pri žametovki, kakor tudi modri frankinji. V tem trenutku se v cvičkih čuti tudi preveč grobosti, zato velja posvetiti k primerni tipizaciji in enološki obdelavi cvičkov.

Pri belih vinih se kaže dozorelost grozdja v polnosti, vendar nekoliko slabša aromatika.

Kakor pri cvičkih, tako tudi pri belih vinih, ki smo jih poskušali, je zaželena filtracija, kar bo pozitivno vplivali na kakovost vin.

Izločenih je bilo približno 19 % vzorcev, kar je posledica težavnosti letnika. Glavna napaka je v tem trenutku oksidacija in bekser. Napake, ki so bile zaznavne, so odpravljive s takojšnjim ukrepanjem. Žal je pri nekaterih primerih šlo za bolezensko stanje - cik, ki pa je posledica predvsem premajhne pozornosti v času predelave, maceracije ali/in prepoznega pretoka. V primerih oksidacije je potrebno vino primerno dožveplati na osnovi predhodne analize, pri bekserjih pa se je potrebno poslužiti obiska v enološkem laboratoriju ter morebitnega čiščenja z bakrovim sulfatom po predhodni probi na malem.

Organizatorju ocenjevanja, DV Trška gora, se zahvaljujem za povabilo in za zaupanje vodenja degustacijske komisije. Zahvalil bi se članom-degustatorjem moje komisije, ki je dobro in korektno opravila svoje delo, nenazadnje pa tudi ekipi, ki je skrbela za pripravo vzorcev in nemoten potek ocenjevanja.

Čestitke vinarjem ter uspešno kletarjenje letnika 2017.

Andrej Bajuk

Rezultati_ocenjevanja_UREJENI_24.nov.2017.pdf

KONTAKT

Društvo vinogradnikov Trška Gora

Sevno 13

8000 Novo mesto

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.