POBIRANJE VZORCEV ZA OCENJEVANJE NA 41. TEDNU CVIČKA

OBVEŠČAMO VAS DA BO KOMISIJSKO POBIRANJE VZORCEV VIN ZA OCENJEVANJE V OKVIRU PRIREDITVE "41. TEDEN CVIČKA"

v nedeljo, 24. marca

in v ponedeljek 25. marca dopoldne

 Cena po vzorcu znaša 17 EUR

Interesenti,  ki želite oddati vzorce vin v ocenjevanje to sporočite na telefon

041 517 502    - Jože Bašelj

Pogoji, ki jih po PRAVILNIKU O OCENJEVANJU VIN V OKVIRU PRIREDITVE TEDEN CVIČKA, morate izopolnjevati:

 

 

 

    3. člen

    Posamezni pridelovalec za vsak vzorec vina odda eno (1) steklenico vina v vinskih steklenicah po 1 liter, zaprti s kronskim ali navojnim zamaškom, ali v 0,75 litra buteljčni steklenici, zaprti s plutovinastim, silikonskim ali z navojnim vinskim zamaškom.

    Za vina posebnih kakovosti, ki so v polnjena v steklenice manjše od 0,75 l, je potrebno oddati dve (2 steklenici).

    Kandidati za kralja cvička morajo oddati 2 steklenici vina v litrski oz. 0,75 l steklenici.

    Vzorci vin mora biti pridelani iz priporočenih in dovoljenih vinskih sort, skladno s Pravilnikom o rajonizaciji vinogradniškega območja Slovenije in sortami, določenimi za pridelavo vin v vinorodnem okolišu Dolenjske.

    Posamezni pridelovalec lahko odda le en (1) vzorec vina posamezne sorte ali zvrsti v posamezni kakovostni stopnji (npr.: cviček, dolenjsko belo, …, laški rizling, …, laški rizling pozna trgatev,…). Če se prekrši pravilo petega odstavka tega člena, komisija imenovana s strani Upravnega odbora ZDVD, vse vzorce posameznega vina oddanih pod različna društva ali družinske člane, izloči pred ocenjevanjem, pristojbina za ocenjevanje pa se ne vrne.    

     

       

      4.člen

       

      Vse steklenice posameznega vzorca vina morajo biti označene s sledečimi podatki:

       

      -        ime, priimek in točen naslov pridelovalca,

       

      -        oznako vina (zvrst vina ali sorta, npr.: cviček, beli pinot, sauvignon izbor, …)

       

      -        geografsko poreklo (ožji okoliš vinograda, npr.. Bočje, Trška gora, Malkovec, …),

       

      -        letnik pridelave,

       

      -        kategorija vina (suho, …, polsladko, …),

       

      -        kakovostna stopnja vina (dolenjsko belo ali rdeče, dolenjsko belo starejših sort, cviček, …, laški rizling pozna trgatev, …, sauvignon suhi jagodni izbor, …, ledeno vino),

       

      -        registrska številka vinograda in Upravna enota vpisa v register (ta je vezan le na lastnika(e) vinograda in s tem pravica za označevanje lastništva vzorca),

       

      -        količina vina na zalogi, ki ga predstavlja predloženi vzorec (najmanj 300 litrov, predikatna vina vsaj 100 steklenic),

       

      -        kot priloga obvezna kemijska analiza vina (lahko društvena), za predikatna vina pa št. odločbe pooblaščene strokovne institucije s kakovostno opredelitvijo

       

      Kemijska analiza posameznega vzorca mora vsebovati:

       

      - alkohol v vol.% ,

       

      - skupne kisline v g/l

       

      - ostanek neprevretega sladkorja v g/l in

       

      - količina prostega SO2 v mg/l.

       

      Alkoholna stopnja cvička ne sme presegati 10,00 vol. % alkohola.

       

      Pomanjkljivo označeni vzorci vin se zavrnejo.

       

       

      X. Kralj cvička:

       

      Vino med najvišjimi ocenami, lastnik mora imeti na zalogi najmanj 1.500 litrov enakega  

       

      vina, ki ima odločbo o primernosti vina za promet s strani pooblaščene organizacije in ki ga ponudi prireditelju v odkup in zagotovi določeno količino za promocijo.    

       

      Osnova za preveritev so podani podatki na evidenčnih listih in v odločbi ter preveritev komisije pri pridelovalcu po končanem ocenjevanju. V kolikor pridelovalec ne izpolnjuje pogojev, se preverka vrši pri naslednjem rangiranem pridelovalcu.