Društvo vinogradnikov Trška gora je v soboto,19.10.2019, organiziralo strokovno ekskurzijo na temo " Kulinarična pravljica na Krasu, v deželici pršuta in terana".


Zbrali smo se ob 7.00 uri na parkirišču Mercator centra v Bučni vasi in z napolnjenim avtobusom krenili na pot, v pričakovanju prijetnega druženja in spoznavanja prelepih krajev naše domovine. Prva postaja je bila na Lomu, kjer smo se okrepčali s kavico, sendvičem in pijačo.




Na izvozu iz avtoceste za Senožeče nas je pričakala vodička. Prisrčno se ji zahvaljujemo za zelo natančno predstavitev obiskanih krajev in odlično vodenje izleta.

Naše doživljanje Krasa smo nadaljevali v enem izmed najstarejših naselij na Krasu, Štanjelu. Naselje se je razvilo že v romanski dobi. Nizi hiš se terasasto vijejo po pobočju 364 m visokega Turna. Po ozkih uličicah smo se podali do kraške hiše s pravo komunsko »štirno«. Pod utrjenim naseljem smo se sprehodili po Ferrarijevem vrtu, ki s svojo zgradbo posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino. Od tu smo uživali v čudovitem razgledu proti dolini Branice. Na beneškem mostičku pa smo lahko preizkusili trdnost svoje ljubezni.
i.







Sredi dneva smo se ustavili na kraški domačij Francinovi v Avberju, kjer smo si v prijetnem okolju privoščili kraške domače dobrote (kraška jota s klobaso in domačim kruhom). Tekom malice smo imeli tudi možnost okušanja domačega terana in drugih vin v gospodarjevi vinski kleti.









Vas Pliskovica je svoje ime dobila po Pliski, drobni ptičici, beli pastirici. Po njej so pastirji, ki naj bi pred stoletji prvi naselili te kraje, svoje ovce in koze imenovali Pliska. Tako naj bi ptice in ovce dale ime vasi, ki je danes ena večjih sredi prostrane kraške planote. Vas obdajajo prostrani vinogradi, kjer domačini na trmasti kraški zemlji pridelujejo teran. Na kraške travnike v vasi se danes vračajo ovce, koze ter celo krave in konji.
Kraški človek se je skozi stoletja težko preživljal na skromni kraški zemlji. Zaradi tega so se na Krasu dobro razvile domače obrti, najbolj pa kamnoseštvo in čebelarstvo. Obiskali smo poznanega kamnoseka, ki nam je prikazal kako se obdeluje kraški kamen in nas seznanil kako so nastale kamnine in opisal način kopanja kamna v rudnikih v pretekli zgodovini.






Sprehodili smo se po vasici Pliskovica in obiskali Čebelarstvo Petelin, kjer nam je gospodarica opisala način čebelarjenja. Na koncu pa smo se s poskušino medenih izdelkov navdušili nad kraškim medom.








Obiskali smo pršutarno Komelj v Kobjeglavi. Pršut in ostale mesnine se je na tej kraški domačiji sušilo iz roda v rod. Predniki so mesnine sušili v majhnih količinah za svojo rabo in nekaj za prodajo gospodi v Trst. Družina sedaj suši pršute v manjši pršutarni, kjer so nam ob našem obisku razkrili zanimivosti o sušenju te svetovno znane kraške mesnine. Božanske rezine so se lepo spajale s kraškim teranom v lepo urejenem degustacijskem prostoru.




Za zaključek smo se prepustili izbranim kraškim okusom, lepo urejenie kraškie domačije Osmica Mahnič v Grahovem brdu, kjer smo dobili občutek, da smo se vrnili v čas naših prednikov. Ob kraških dobrotah hišne kuharice in ob žlahtni kapljici gospodarja smo strnili vtise. Vmes smo tudi zapeli nekaj Slakovih in ljudskih pesmi ob spremljavi harmonike.












Na koncu še kratka pokušina vin v prelepi kleti.






Okoli 21.00 ure smo se odpravili na pot proti domu, kamor smo hitro in varno prispeli, za kar se zahvaljujemo obema šoferjema Integrala.
Foto in tekst Igor Bučar