5. POHOD PO SLAKOVI POTI

Pohod po Slakovi poti..... 7.maja 2016

DSC 3296

Pohod je bil letos že peti po vrsti in je namenjen oživljanju spomina na legendarnega narodno zabavnega glasbenika in virtuoza na frajtonarici, Lojzeta Slaka in njegove sopotnike, Henčka Burkata in Franca Potočarja ter tudi celi vrsti drugih znanih Novomeščanov, ki so na Trški gori iskali svoj navdih ali si nabirali novih ustvarjalnih moči, kot na primer; Ferdinand Seidl, naravoslovec in geolog, Luka Pintar,  literarni zgodovinarjezikoslovec in bibliotekar, Marjan Kozina, glasbeni pedagog in skladatelj. Pa Danilo Bučar,  skladateljdirigent in igralec, ki je napisal tudi opereto Na Trški gori, uprizorjeno 28. marca 1936. Vinogradnike po Trški gori in dijake na kmetijski šoli pa je učil vinogradništva znani strokovnjak, strokovni pisec, pedagog in referent za kmetijstvo na Občini Novo mesto, Tit Doberšek.

Poleg tega je ta pohod rekreatvne in turistične narave ter velika promocija za Mestno občino Novo mesto.

Pohod je vsako leto bolj množičen, letos se ga je udeležilo že okoli 2500 pohodnikov iz vseh koncev Slovenije.

Zato ima Trška gora močan kulturni, turistični, gospodarski, zgodovinski in etnografski potencial, ki ga želimo v Društvu vinogradnikov čim bolje promovirati.

Pohod je zasnovan kot krožna pot od Kmetijske šole GRM na Bajnofu, mimo Kozinove zidanice, po vzhodni strani pobočja, do cerkve Marijinega rojstva na vrhu Trške gore. Tu je glavna postojanka s kulturnim programom. Nato se pot nadaljuje mimo Slakove zidanice, mimo Krkinega hrama in nazaj do Kmetijske šole na Bajnofu.

V kulturnem programu na Trški gori so sodelovali Mirnopeški harmonikaši, Folklorno društvo Kres, Trškogorske ljudske pevke, slavnostni govornik pa je bil podžupan Mestne občine Novo mesto, gospod Boštjan Grobler.

DSC 3418

Mestna občina Novo mesto pa je tudi glavni sofinancer prireditve!

logotip   grb   barvniMO

DSC 1494

Hvala vam vsem, ki ste  prišli na 5. Pohod po Slakovi poti na našo Trško goro in s svojo množično udeležbo iz vseh koncev Slovenije počastili spomin na Lojzeta Slaka in na njegov ustvarjalni opus. Hvala Ivanki, Matiji in Robertu Slaku, hvala vsem nastopajočim........
Nasvidenje 6.maja 2017

http://www.radiokrka.com/poglej_clanek.asp?ID_clanka=191424

http://www.vaskanal.com/novice/novice/24778-pohod-po-slakovi-poti-dobro-obiskan.html

https://www.youtube.com/watch?v=6j6pZdkCvDc

http://www.lokalno.si/2016/05/08/154902/zgodba/VIDEO_Slakova_pesem_donela_med_pohodniki/

https://www.facebook.com/slakova.pot

DSC 1363

DSC 3374

DSC 1986

DSC 3517

DSC 0012

DSC 0019

pohod po slakovi poti 15

pohod po slakovi poti 16

pohod po slakovi poti 9

pohod po slakovi poti 21

DSC 1494

 

 

KONTAKT

Društvo vinogradnikov Trška Gora

Sevno 13

8000 Novo mesto

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.